
Alimentele sunt catalogate ca produse si subproduse de origine vegetala sau animala, in cazul in care se gasesc, proaspete sau conservate, acestea se pot completa cu substante organice sau anorganice, plus aditivii care se administreaza oamenilor, animalelor pe cale orala.Pentru caini hrana se imparte in:
-alimente simple care intra in hrana menajera;
-alimente compuse combinate care se fabrica pe scara industriala;
Carnea este un component, aliment fundamental al cainilor.Trebuie mentionat faptul ca aceasta carne nu este de calitate I, ci carne care contine mult tesut conjuctiv, cu tendoane, fascii etc.Precizam ca o cantitate crescuta de colagen nu este recomandata cainilor pentru ca are o slaba digestibilitate si prezinta un dezechilibru in aminoacizi importanti, ca atare se propune administrarea unei carni pentru cainii adulti cu maximum de 25-30% tesut conjuctiv si tendoane iar la catei sub 18%.
Cu toate ca este un aliment principal nu se va administra in exclusivitate.In cazul in care se alimenteaza numai cu carne poate aparea diareea in special la cainii tineri, incetinand astfel cresterea prin scaderea apetitudului pe de o parte iar pe de alta prin scaderea absorbtiei nutrientilor de la nivel intestinal.Astfel carnea recomandam sa nu depaseasca din ratia zilnica a cainelui un procent de 3-40%.Astfel recomandam ca ratia cainelui sa fie diversificata.Carnea trebuie administrata cruda si taiata bucati deoarece carnea tocata sau depozitata la temperatura camerei reprezinta mediu propice dezvoltarii bacteriene.
Din punct de vedere al compozitiei chimice carnea este recomandat sa contina un procent de proteine de 17-20%.Ponderea de grasime poate varia intre 1-30%, depinzand din ce aliemnt provine.Se recomanda administrarea unei carni ceva mai slabe, cu un continut de lipide inferior, pentru a nu se exagera din punct de vedere al proportiei energetice, in special al acizilor grasi saturati care se gasesc cel mai mult in seul de ovine.
Recomandam carnea de cal care este slaba si are un raport excelent intre acizii grasi saturati si nesaturati, de asemenea se recomanda carnea de pasare, iepure si cea de vita.Se recomanda evitarea pe cat posibil a carnii de porc, iar atunci cand se va administra, sa se dea preparata termic.
Carnea este un aliment bogat in complexul de vitamine B: B1, B2, B6, B9 si B12, dar este saraca in vitamine liposolubile, mai ales in carnea slaba, de asemeni in saruri minerale cum ar fi Ca si P.Carnea congelata se recomanda sa se incalzeaza prin fierbere inainte de a fi admnistrata cainilor timp de 10 minute.